Aranan Kavram
Empati
Empati, içsel olarak etkilenmiş, duygulanmış bireyin durumunu ifade etmek için kullanılır. Bireyler arası ilişkiler bağlamında karşı tarafı diğeri olarak anlama potansiyelini tahmin etmeye yönelik çaba veya karşı tarafın tepkilerini öngörebilme kapasitesi olarak ifade edilir. Empatik bireyin, diğerinin duygularını hissedebilen ve karşı tarafın bakış açısından bakabilen olduğu kabul edilir. Bireyin kendini diğerinin yerine koyabilmesinin, kendini merkeze alarak dünyaya ve diğerine oradan bakmak yerine, kendinden çıkarak diğerinin bakış açısına yerleşmesi ile mümkün olduğu vurgulanır.
Günün Kavramı
Fırsatçı Davranışlar
Fırsatçı davranışlar, verilen rol ile ilgili olarak, açık veya örtülü şekilde aldatmaya yönelik faaliyetleri içeren davranışlar olarak ifade edilir. Fırsatçılık, bireylerin kendi faydalarını maksimize etme ve kendi çıkarları peşinde koşmaları anlamında kullanır. İşlem Maliyeti Yaklaşımı çerçevesinde değerlendirilen fırsatçı davranışların, ihracatçı işletme ile yabancı işletmeler arasındaki kültürel farklılık, psikolojik uzaklık, bilgi ve güç asimetrisi gibi özellikler sayesinde aracıları teşvik eden güç olarak algılandıkları görülür. Etik olmaktan uzaklaşmayan fırsatçı davranışların tehlike arz etmedikleri kabul edilir.
Bunu Biliyor muydunuz?
Diyalektik
Diyalektik, müzakere etme, tartışma ve akıl yürütme metotlarının diyalog olarak gerçekleştiği, bilgiyi sınayarak edinme yöntemi olarak ifade edilir. Dünyayı farklı perspektiften görme eğilimi olarak açıklanan kavram, Antik Yunan’da soru-cevap şeklinde yürütülen diyaloglar ile geliştirilen bir tartışma, sorgulama, gerçeği arama ve ortaya çıkarma biçimi şeklinde anlatılır.
Hegel, F. ve Marx, K. diyalektiği düşüncenin yarattığı varlığın değişme ve gelişme yöntemi şeklinde açıklar. Hegel, F.’ye göre diyalektik felsefe düşüncesi, çelişkinin merkeziliği ile ifade edilir. Çelişkilerin gerçekte var olduklarını ve gerçekliği anlamanın en uygun yolunun gelişimlerinin incelenmesi olduğunu savunan Hegel, F., sözü edilen çelişkileri tarihsel değişimi anlamak için kullanır. Hegel, F. birey düşüncesinin gelişimini diyalektik üçleme (tez, anti-tez, sentez) ile karakterize ederken, her bir tezin kendi içinde anti-tezini üreterek karşılıklı bir çarpışma sürecini doğurduğunu ve karşılıklı çarpışmanın sentez aşamasında yeni bir durum veya fikir ile çözümlendiğini vurgular.
Marx, K. tarihsel değişim açısından çelişkilerin merkezi önemi olduğunu kabul ederken, sözü edilen çelişkilerin zihinsel irdeleme ile çözülemeyeceğini belirterek, diyalektiğin felsefenin alanından maddi dünyada temelleri olan toplumsal ilişkilerin araştırılması alanına taşınmasını sağlar. Marx, K.’nın yalnızca gerçekte var olan çelişkiler (örneğin insan doğası ve kapitalizmde emeğin koşulları arasındaki ilişki) üzerine odaklanmasının diyalektik yönteminin gelişmesine yol açtığı görülür.